Samen naar een
voedzame toekomst

 

Bij Lokus geloven we dat de toekomst van voeding duurzaam, gezond en innovatief moet zijn.

Wij zijn Frank, Ruben, Eysbrand en Peter, echte vleesfanaten die altijd op zoek zijn naar culinaire vernieuwing. Samen hebben wij Lokus ontdekt, het lekkerste en duurzaamste vlees wat je je maar kunt bedenken. Ons sprinkhanenvlees is rijk aan eiwitten, essentiële aminozuren, vitamines en mineralen, 100% natuurlijk en goed voor de planeet! Graag inspireren wij jou met Lokus, want op het gebied van vlees valt nog zoveel nieuws te ontdekken!

Missie en visie

De missie van Lokus is het streven naar het produceren van hoogwaardig vlees met een minimale ecologische voetafdruk. De focus ligt op het bieden van een duurzame eiwitbron voor iedereen die streeft naar een gezondere levensstijl met een positieve impact op het milieu.

Onze visie is om wereldwijd erkend te worden in de duurzame voedselproductie. Met als doel om met smaakvolle sprinkhanenproducten bij te dragen aan de toekomst van de aarde.

De mannen achter Lokus

In 2018 kwamen Peter Stam en Eysbrand Rozendaal met sprinkhanenvlees in aanraking. Zij vielen direct voor dit ongelooflijk lekkere vlees met haar heerlijke bite. Dit wilden zij met iedereen delen!

Samen namen ze de sprong en startten, met een POP3-subsidie vanuit de provincie, de kwekerij JOY Bugs. (Een POP3-subsidie is onder meer gericht op de ontwikkeling van een duurzame agrarische sector). JOY Bugs is het enige bedrijf in de Europese Unie dat wettelijk toegestaan is om sprinkhanenvlees te verwerken tot vleesproducten op basis van verse sprinkhaan.

Eysbrand en Peter concentreren zich op de productie. ‘s Morgens vroeg en ’s avonds laat zijn ze in de kwekerij te vinden. Het moet er precies warm, vochtig en licht genoeg zijn voor een optimaal groeiklimaat van de sprinkhanen. Overdag werkt Eysbrand als bouwkundig tekenaar en Peter als hydraulic engineer. Dan nemen parttimers de verzorging van de insecten over. Sprinkhanen eten veel gras, dat moet vier tot vijf keer per dag aangevoerd worden.

Naar een culinair vleesproduct

Het kweekproces van sprinkhanen luistert nauw. Het duurt een paar jaar eer Eysbrand en Peter dat goed in de vingers krijgen.

Maar een paar jaar later, in 2022, kunnen ze sprinkhanen leveren zodat ze in voedingsproducten worden verwerkt. Dan krijgt Frank van Steeg de smaak te pakken. Als chef-kok weet hij als geen ander hoe hij gasten culinair kan verrassen met hoogstaande gerechten.

Voor Frank moet het nóg beter dan goed zijn. 

Met elkaar ontwikkelen ze sprinkhanenvleesproducten onder de naam Lokus (Locusta Migratoria is de Latijnse naam voor Europese treksprinkhaan). Lokus opereert naast JOY Bugs.

Na veel uitproberen en aanpassen vinden ze de ideale samenstelling van de producten. Klassiekers, zoals hamburgers, loempia’s en gehakt, worden zo in een nieuw jasje gestoken. Lokus vleesproducten zijn weergaloos lekker en echt een aanrader! Wij zijn zelf echt superenthousiast over Lokus en eten onze producten wekelijks.

Goed voor de planeet

Het gebruik van insectenvlees is ook een oplossing voor de wereldwijde voedseltekorten. Met Lokus maken wij de wereld – en die van onze kinderen – een stukje beter.

Vanuit die bevlogenheid zetten wij ons ervoor in dat iedereen ons bijzondere vlees kan ontdekken! Bovendien kweken wij onze sprinkhanen in Nederland en houden we de CO²-uitstoot laag.

Sprinkhanen hebben maar weinig vierkante meters nodig, gras is er genoeg en we hoeven geen bomen te kappen. De kweek van sprinkhanen is dus ook zeer milieuvriendelijk.

Join us

Over de hele wereld wordt sprinkhanenvlees al volop gegeten.
In Europa is Lokus uniek. Omarm jij het ook?
Vraag een proefpakket aan!

Offerte aanvraag